Dropshipment: verkopen zonder voorraad

Sinds de opkomst van e-commerce is ook dropshipment een veelgebruikte manier van verkopen. Dropshipment wordt zowel via e-commerce als fysiek in de winkel toegepast. Graag leggen we uit wat het is en bespreken we de kansen hierin voor de woonbranche.

Wat is dropshipment?

Dropshipment betekent letterlijk doorverkopen/direct verzenden. De aanbieder van producten is enkel een tussenpartij. De klant bestelt een product en deze bestelling wordt direct doorgezet naar de leverancier van het product. De leverancier is hier degene die voorraad heeft en vanuit deze voorraad gaat verzenden, maar doet dit uit naam van de aanbieder. De aanbieder van het product (winkelier of webshopverkoper) heeft zelf geen voorraad.

dropshipment-pt-tekengebied-1.png

Voordelen:

 • Er is weinig startkapitaal nodig bij dropshipment. Het is daarom ideaal voor de startende ondernemer.
 • Omdat er geen voorraad is, kan er een groot assortiment worden aangeboden.
 • Het is flexibel, switchen van assortiment is geen probleem.
 • Weinig risico omdat er geen grote investeringen zijn gedaan.

Nadelen:

 • Het verzendproces wordt door de leverancier verzorgd, maar de verkoper is verantwoordelijk. Er moeten onderling duidelijke afspraken worden gemaakt over de aansprakelijkheid en de kosten van retourneren.
 • Concurrentie is groot. Leveranciers van dropshipment leveren aan heel veel verkopers.
 • Lagere winstmarge. Doordat er geen grote inkoop plaatsvindt is er geen hele lage inkoopprijs. Daarnaast betaal je verzendkosten voor alle verkochte producten.
 • De klant verwacht productkennis van de aanbieder. De productspecificaties moeten dus zeer volledig zijn, anders kan de aanbieder de klant niet helpen bij vragen. Dit gaat ten koste van de verkoop.

Is de woonbranche geschikt voor dropshipment?

Ja en nee. In de woonbranche worden veel custom made producten verkocht. Deze zijn vanzelfsprekend niet geschikt voor dropshipment, omdat deze specifiek op maat worden gemaakt. Het standaardassortiment van meubel- en slaapwinkels kan uitermate geschikt zijn voor dropshipment.

Veel artikelen zijn niet seizoensgebonden, maar jaargebonden. Dropshipment i.c.m. sterke marketing kan leiden tot een mooie constante verkoop het hele jaar door.

Woonproducten zijn vaak groot en log. Dat betekent dat er wel wat zorg en aandacht naar het goed verzenden van de producten gaat. Omdat de leverancier dagelijks met deze producten werkt, weet hij precies hoe je het product het best kunt verzenden. De kans van beschadigen wordt hierdoor aanzienlijk verlaagd.

Administratie rondom dropshipment

Goede dropshipment valt of staat met een synchronisatie. De voorraad en het assortiment moeten altijd kloppen. Om dat goed in kaart te hebben en te houden is het noodzakelijk dat dit automatisch gebeurd. Zo kan het nooit voorkomen dat u een artikel verkoopt wat niet meer op voorraad blijkt te zijn.

Dropshipment heeft de toekomst. Enkele klanten van ons zijn hard aan het werk om deze manier van verkopen te integreren in hun bedrijfsproces. Wij helpen hen hierbij en bieden hier oplossingen voor aan. Wij koppelen voor hen de systemen van leverancier en ondernemer aan elkaar. Zo zal het LogicTrade systeem continue worden geüpdatet. Hierdoor zijn de getoonde voorraden en aangeboden producten ook echt leverbaar. Een voorbeeld hiervan is het project dat wij samen met Eijerkamp zijn aangegaan. In deze korte referentie leest u hier mee over.

Wij helpen graag meer ondernemers om het dropshipment-proces op te zetten. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek hierover.

Terug
LogicTrade
Bezoek: Weth. Buitenhuisstraat 2B
7951 SM Staphorst
Nederland
Bel: 088 - 240 01 80
Mail: info@logictrade.nl
Volg ons:
 • Enorme tijdswinst
 • Minimale foutmarge
 • 100% papierloos
 • Hogere verkoopomzet
download teamviewer facebook linkedin twitter