PIM systeem ondersteunt uw verkoopproces

Wat is PIM?

PIM is een afkorting voor Product Information Management. PIM gaat over het bijhouden van alle artikeldata van de producten die een bedrijf in het assortiment heeft.

Waarom een PIM systeem

Het bijhouden van artikeldata gebeurde in het verleden op diverse plaatsen. Iedere leverancier gaf op eigen wijze data af. Dit kon digitaal zijn (Excel-, PDF of Word-bestand) of op papier (catalogus of leveranciersordner vol informatie). Bij het verkoopgesprek moest de verkoper dan op zoek naar het juiste bestand door in de computer en/of de kast met ordners te kijken om de mogelijkheden en prijzen van artikelen op te zoeken. Overzicht krijgen van je aanbod was hierdoor erg tijdrovend. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een PIM systeem. Een PIM systeem is een systeem waarin alle productgegevens van de producten die het bedrijf verkoopt worden verwerkt. Alle informatie van het product wordt in dit systeem verwerkt, denk hierbij aan kleuren, omschrijvingen, afmetingen, afbeeldingen en handleidingen. Maar ook minder statische gegevens als een productomschrijving, een promopraatje e.d. kunnen in een PIM systeem worden opgenomen.

banner-mappen.jpg

De ontwikkeling van PIM software vond plaats in diverse branches. Hierdoor zijn er branchespecifieke systemen ontstaan. LogicTrade heeft de PIM software voor de woonbranche ontwikkelt. Zo is er een systeem ontstaan dat naadloos aansluit op de vraag vanuit de woonbranche.

Een PIM systeem voor het beheren productinformatie.

Een PIM systeem maakt dus één centrale database aan. Door de productinformatie van alle leveranciers in één database bijeen te brengen, is er nog maar één plek waar productinformatie te vinden is. Dit biedt veel meer inzicht en overzicht in uw artikeldata.

Hoe vul ik een PIM systeem?

Leveranciers leveren hun data digitaal bij u aan. De bestandtypes die dit doen, die kan het PIM systeem allemaal ‘lezen’. U kunt de data dus eenvoudig importeren. U hoeft niet letterlijk zelf alle informatie te noteren. Het is aan u en uw bedrijf wat uw beleid is. Is statische artikeldata voor u voldoende, dan bent u na de import klaar met de verwerking van de artikeldata. Wilt u graag een promotionele tekst, uitgebreide omschrijving, tips o.i.d toevoegen, dan kan dit aan de artikeldata worden toegevoegd.

PIM systeem is de bron

Het PIM systeem wordt geïntegreerd in de andere systemen van het bedrijf. Het PIM systeem is de bron voor al de andere systemen (ERP, PLM, leveranciergegevens enz.). Daarnaast is PIM de bron voor uw externe kanalen voor het verspreiden van informatie aan de andere kant (webshop, CMS, catalogus, productbladen enz.).

Onderstaande illustratie geeft dit duidelijk weer:

illustartie-pim5-01.png

PIM is uw marketingtool!

Het PIM systeem is er ter ondersteuning van het verkoopproces. Het PIM systeem is een bron aan informatie en weet deze eenvoudig om te zetten naar marketing-uitingen (online en offline). U biedt eenvoudig volledige en detailleerde informatie over uw producten aan bij uw doelgroep. Dat maakt u als verkoper volledig en betrouwbaar.

In een volgend artikel gaan we nog verder in op de marketing voordelen.

Voordelen om een PIM systeem te gebruiken.

Het PIM systeem is ontwikkeld om overzicht te creëren in het bos van artikeldata. Dit levert heel veel voordelen op waar u dagelijks plezier van hebt. E zijn heel veel marketingvoordelen te benoemen (daarover later meer). Maar ook heel veel praktische voordelen:

  • Geen productinformatie meer knippen en plakken van systeem naar systeem.
  • Producten hebben overal exact dezelfde benaming en specificaties.
  • Alle type content kan verwerkt worden (afbeeldingen, teksten, video’s, pdf-bestanden, technische tekeningen).
  • Het systeem is niet statisch, zelf aangelegde data kan worden toegevoegd.
  • Integreert met andere systemen.
Terug
LogicTrade
Bezoek: Weth. Buitenhuisstraat 2B
7951 SM Staphorst
Nederland
Bel: 088 - 240 01 80
Mail: info@logictrade.nl
Volg ons:
  • Enorme tijdswinst
  • Minimale foutmarge
  • 100% papierloos
  • Hogere verkoopomzet
download teamviewer facebook linkedin twitter