Wat is CPQ?

Waar staan de letters CPQ voor?

CPQ is een afkorting voor de woorden Configure, Price en Quote. In het Nederlands betekent dit configureren (samenstellen), prijs bepalen en offreren.

cpq-illustratie-01-01-01-01-01-01.png

Wat is CPQ?

CPQ is een software oplossing en beter bekend onder de naam Product Configurator. Een Product Configurator vertelt in de naam al wat het doet; producten configureren (samenstellen). Maar een product configurator doet veel meer dan dat en daarom zijn wij als ontwikkelaars van deze software bezig met rebranding. De naam Product Configurator moet eigenlijk vervangen worden voor de term CPQ. Tot op heden heeft deze rebranding wisselend succes. De term Product Configurator wordt nog volop gebruikt (ook ons product LT Infinity bieden wij aan als Product Configurator software terwijl het eigenlijk CPQ software is). Reden: in de markt is men bekend met een Product Configurator of kan raden wat het deze software doet (dat wat de term al zegt namelijk…). De term CPQ heeft daardoor een achterstand, maar is zeker van plan bekender te worden!

CPQ Software is een visuele weergave van een product waarbij de klant alle mogelijke opties doorloopt en keuzes maakt. Naast productkeuzes kunnen dit ook bijbehorende diensten (montage, inmeten, bezorgen, e.d.) zijn. Door alle keuzes te doorlopen ontstaat een op maat gemaakt product voor de klant. Deze manier van verkopen wordt steeds vaker toegepast, omdat gebleken is dat de klant gemakkelijker kan beslissen op basis van de visualisatie. Daarbij komt dat ieder complex product eenvoudig is aan te bieden. Deze werkwijze is voor de verkoper ideaal, omdat het doorlopen van het configuratieproces voorkomt dat zaken vergeten worden. Zo ontstaat een compleet product. Naast het samenstellen van producten wordt ook de rest van het bedrijfsproces betrokken: inkoop, verkoop, voorraad, bezorging, service, financiën.

Wat betekenen de termen Configure, Price en Quote?

ConfigureHet samenstellen van een (complex) product en/of dienst (voor het gemak spreken we in het artikel over product). De software vertelt welke mogelijkheden er zijn en de klant maakt de keuzes. Alle mogelijkheden per product moeten worden doorlopen om te komen tot een compleet product.

PriceAan alle mogelijkheden (configuratieregels) die de klant kiest is een prijs gekoppeld. Door het maken van de keuzes wordt de prijs direct bepaald.

QuoteDe informatie van het complete product en de daarbij behorende prijzen worden verwerkt tot een aantrekkelijk ogende offerte voor de klant. Naast de offerte die ontstaat zijn er extra’s mogelijk, die leggen we hieronder aan u uit. Bij de Q van Quote komt namelijk aan de oppervlakte dat een product configurator een te magere term is voor wat deze software allemaal voor u kan betekenen.

De extra’s die CPQ software biedt

Een offerte ontstaat op basis van keuzes. Aan deze keuzes (de configuratieregels) kunnen bijlagen worden gekoppeld. Denk aan handleidingen, tekeningen of adviezen. Door de offerte te voorzien van deze bijlagen heeft uw klant naast een complete bestelling ook alle belangrijke documenten. Een stukje service waar u als verkoper geen extra moeite voor hoeft te doen.

Alles op een presenteerblaadje!

Perfect zo lijkt, maar het kan ook ervaren worden als benauwend. Want ook u weet dat de praktijk niet altijd zo gaat. Veel klanten verwachten dat ze bij het plaatsen van een (grote) order mogen rekenen op een korting of een extraatje. CPQ software kan zo gebouwd worden dat u een ‘sleutel’ heeft om persoonlijke kortingen of extraatjes toe te voegen. Een handmatige actie die u toepast en die meteen doorgerekend wordt in het geheel. Zo is de CPQ nog gebruiksvriendelijker voor u als verkoper. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatievorm: de CPQ software zo inrichten dat de klant zich online oriënteert, en uiteindelijk voor het zien en proberen van het product in uw winkel komt.

lt-boer-20.jpg

Bedrijfsprocessen geautomatiseerd

Wanneer de offerte compleet is, kan er digitaal getekend worden. U heeft hiermee een akkoord om de order te realiseren. Door een koppeling te maken tussen de CPQ software en uw ERP systeem, kunt u het gehele administratieve proces automatiseren met de input van de CPQ software.

Ideaal toch?

Product configurator dekt de lading niet meer

We kunnen wel stellen dat men gelijk heeft als er gezegd wordt dat ‘de naam product configurator dekt de lading niet’. Er is zoveel meer mogelijk met CPQ software.

En door al deze mogelijkheden zijn er veel meer voordelen dan alleen het perfect configureren en visualiseren van producten. Een korte opsomming:

 • Efficiënte verkoop
 • Minimale foutmarge
 • Meer klantbeleving
 • Geautomatiseerde orderinvoer
 • Meer inzicht in verkoopproces
 • Digitalisering, geen papier meer nodig
 • Hybride vorm van online oriënteren en in de winkel proberen mogelijk

Bent u werkzaam in de woonbranche en benieuwd wat CPQ software voor uw bedrijf kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op: info@logictrade.nl of 088 – 2400 100

Terug
LogicTrade
Bezoek: Weth. Buitenhuisstraat 2B
7951 SM Staphorst
Nederland
Bel: 088 - 240 01 80
Mail: info@logictrade.nl
Volg ons:
 • Enorme tijdswinst
 • Minimale foutmarge
 • 100% papierloos
 • Hogere verkoopomzet
download teamviewer facebook linkedin twitter